Pivárska Univerzita v Bratislave
http://www.kamnapivo.sk/univerzita/
![]() |
Úvod

Obsah štúdia
Úvod do história piva. Každý študent musí počas prvého semestra úspešne
absolvovať
tento základný predmet.
Ťažisko problematiky sa zameriava na bohatú históriu piva na území dnešného Slovenska.
História piva B dopĺňa a kontinuálne nadväzuje na úvod do histórie piva. Rozvíja už nadobudnuté znalosti o medzinárodný rozmer a prináša dalšie podrobnosti vývoja techniky varenia piva.
Semester sa ukončí prvým praktickým cvičením.
Obsahová štruktúra piva sa preberá v doktorantskom štúdiu. Skúma chemické zloženie piva a jeho blahodárny vplyv na ľudský organizmus.
Surovinové hospodárstvo rieši tri základné pivovarnicé otázky: Ako chmeľ? Ako slad? Ako voda?
Pivoznalectvo stručne načrtáva najznámejšie z pivných druhov. Existuje totiž veľké kvantum rôznych druhov pív.
Kvalitatívna analýza skúma chuť piva a problematiku ochutnávania. Diskrétne pivno-chuťové analýzy vykonávajú naši najfundovanejší odborníci.
Systém a metódy výrobnej činnosti. Nevšedná sonda do vnútra pivovaru. Ako to v ňom funguje, ako prichádza na svet pivo.
Skladové hospodárstvo sa vyčlenilo a dnes predstavuje nový vedný odbor. Len správnym skladovaním sa údrží spôvodná kvalita, ba dokonca sa ním dá aj zhodnotiť.
Pivné externality. Vady, chyby, choroby a zákaly piva sú neželaným produktom neodbornej činnosti počas ktorejkoľvek fázy počnúc výrobou končiac expedíciou.
Externí spolupracovníci katedry pivológie prednášajú Teóriu pivného poľa.
Študenti prispeli poznatkami na tému prečo je pivo lepšie ako žena, čím poskytli vedeckým spolupracovníkom cenné informácie.
Ostrieľaní študáci dávajú prváčikom Desať dobrých rád, ako sa zachovať keď sa pri pití piva vyskytnú nečakané symptómy.
História piva B dopĺňa a kontinuálne nadväzuje na úvod do histórie piva. Rozvíja už nadobudnuté znalosti o medzinárodný rozmer a prináša dalšie podrobnosti vývoja techniky varenia piva.
Semester sa ukončí prvým praktickým cvičením.
Obsahová štruktúra piva sa preberá v doktorantskom štúdiu. Skúma chemické zloženie piva a jeho blahodárny vplyv na ľudský organizmus.
Surovinové hospodárstvo rieši tri základné pivovarnicé otázky: Ako chmeľ? Ako slad? Ako voda?
Pivoznalectvo stručne načrtáva najznámejšie z pivných druhov. Existuje totiž veľké kvantum rôznych druhov pív.
Kvalitatívna analýza skúma chuť piva a problematiku ochutnávania. Diskrétne pivno-chuťové analýzy vykonávajú naši najfundovanejší odborníci.
Systém a metódy výrobnej činnosti. Nevšedná sonda do vnútra pivovaru. Ako to v ňom funguje, ako prichádza na svet pivo.
Skladové hospodárstvo sa vyčlenilo a dnes predstavuje nový vedný odbor. Len správnym skladovaním sa údrží spôvodná kvalita, ba dokonca sa ním dá aj zhodnotiť.
Pivné externality. Vady, chyby, choroby a zákaly piva sú neželaným produktom neodbornej činnosti počas ktorejkoľvek fázy počnúc výrobou končiac expedíciou.
Externí spolupracovníci katedry pivológie prednášajú Teóriu pivného poľa.
Študenti prispeli poznatkami na tému prečo je pivo lepšie ako žena, čím poskytli vedeckým spolupracovníkom cenné informácie.
Ostrieľaní študáci dávajú prváčikom Desať dobrých rád, ako sa zachovať keď sa pri pití piva vyskytnú nečakané symptómy.
Literatúra:
- Příruční slovník nauční III. díl, ACADEMIA - nakladateľstvo československej akadémie vied, Praha 1966, vydanie prvé
- Encyklopédia Slovenska IV. zväzok, VEDA - vydavateľstvo slovenskej akadémie vied, Bratislava 1980. Encyklopedický ústav SAV
- Topvar a.s.
- Škrt, študentský časopis SjF STU
- Robert Sabo [Marble] URL=http://www.marble.sk/pivo/index-pivo.htm
- pivné reči zo všetkých kútov Slovenska
- prišlo mi mejlom
Externé pracoviská
Nasleduje zoznam krčiem a pivární, prevažne bratislavských. Kto má informácie, ten víťazí. Preto
si
myslím, že je dobré vzájomne sa informovať o miestach, kde je možné prikročiť k výučbe. Prosím,
ak
viete o tej svojej krčmičke, ktorá by tu nemala chývať, tak dajte vedieť.
Vyplňte formulár.
Aktuálny zoznam podnikov nájdete na stránkach Kamnapiva. Tento historický zoznam nie je radený. Ak nie je uvedené inak, ide o pol litrové 12 stupňové pivečko. V cenách sa môžu vyskytnúť isté nepresnosti, je možné že od poslednej kontroly sa ceny zdvihli. |
![]() Pán rektor univerzity pri každodennej práci
|
Názov | Pivo | Hodnotenie | Doba | Lokalizácia |
---|---|---|---|---|
centrum | ||||
Veľkí františkáni | Martiner 29,- | V centre mesta navštevovaná krčma. Býva plná, ale keď sa nájde miesto tak to tam celkom ujde. | Františkánske námestie, pri Hlavnom námestí, staré mesto. Oproti Hasičskej fontáne, respektíve kostolu. | |
Kráľ Matej | Topvar 20,- | Vonku, na korze stolíky, v tieni, celkom príjemne. | Staré Mesto. Sedlárska ulica. Keď sa ide z Hlavného na Michalskú. | |
Malí františkáni | Budvar 27,- | V pivničných priestoroch reštaurácia a piváreň. Celkom slušné. | Na SNP. Oproti MacDonaldu za parčíkom, dole do pivnice. | |
Umelka | Bažant 17.5,- Topvar 17.5,- | Štýlové drevené stoly, ale vnútri veľa dymu. Vonku celkom dobre, ale pri ceste veľkýhluk dopravy. Naposledy chutilo pivo akoby bolo riedene. | Pri ústí Starého mosta na Šafárikovo námestie | |
KGB | Budw., Gambr. Sam,Mnch,Top | Štýlová Krčma Bratislavských Gurmánov. Veľmi slušné, pivničné priestory. Do pozornosti.
Teplé jedná, stravovanie. Sobota večer - živá kapela. V exponovanom čase priveľa ľudí. Dobrá obluha. Záchody. | 1000-2400 | Obchodná ul. Na južnej strane (K Tescu). Asi v strede, dole shodmi, dole v pivnici. |
mesto | ||||
Bistro Patrónka alias Dionýz bar | Budvar 23.80,- Corgoň 15.90,- | Celkom dobrá krčma, reštaurácia, biliard, slusná obsluha obstojné pivo a hlavne sa tu
stretajú geológovia Jaroslav Prsek dodal informácie (prsek@fns.uniba.sk) | do 2400 | Blízko autobusovej zastávky Patrónka a GS SR smerom do mesta |
Ačko | Corgoň 20,- Krušovice 25,- | študentský klub architektov; biliard 90,-/hod nadrozmerných 6 stolov. | 600-0200 | Blízko Bernoláku, od Račianskeho mýta, alebo z Krížnej. na ulici kde ja aj krčma Hasiči. |
Espresso Iskra | Starobrno 21.5,- | Krížna Ulica, križovatka s Bernolákovou. Na Križnej na pravej strane, keď sa ide od Tržnice po Avion. | ||
Holywood bar | malé 25,- | biliardová herňa, asi 10 stolov 100Sk/hod. Výhľad na hokejistov. Automaty, občerstvenie | Ružinov, Budova Zimného štadiónu Dzurila, električky | |
Aqua Polo | Zubor 22,- 11Stein 17,- | taká slabšia reštaurácia, jedlo, pivo, 1 bil. stôl 20,-/hra | Budova Pasienky plaváreň, prízemie, od ulice. Električky, 75 | |
U Matúša | Kl. ležiak 13.6,- Budvar 21.8,- | O niečo slušnejšia krčma, jedlo, gastrolístky, príjemná terasa pod veľkým stromom, - trochu hluk mesta | nad Hlavnou stanicou, na ceste Jaskový rad, blízko Cesty na Kamzík, niekde približne medzi Kramármi a Stanicou. | |
Rýchlik | Sm. Mních 18.5,- Corgoň 16.5,- | Taký staničný pajzel, hneď na križovatke, hluk a dym. Ešteže je vedla detské ihrisko, trochu pokojnejšie. | Na križovatke Šancovej a Žabotovej a električiek s trolejbusmi. Pod Hlavnou stanicou. | |
Corgoň | Corgoň 14.6,- | Vnútri špinavá krčma, ale vonku je veľa drevených stolov, takže celkom pohoda. Hlavne po bicyklových výletoch. | 1000-2200 | Pred Lunaparkom. Pri začiatku Starého mosta na petržalskej strane. |
Podunajské Biskupice, Dolné Hony, Vrakuňa | ||||
Piváreň pod stechou | Bažant 17,- Budvar 22.5,- | príjemné sídliskové zariadenie, celkom pekné, drevený interiér, +dosť
volného miesta, malé aj velké drevené stoly, biliardový stôl, pár automatov, kuchyňa, bar, bez velkého hluku. -občas viac dymu | Po-Ne: 1200-2400 | Dolné Hony. Spoje 220, 218, 78, 25, 65, 75, (21). Zástavka
Hronská, asi 300m smer juhozápad. medzi panelákmi. Budova, prvé poschodie, nad večierkou. |
U 7 lucerien | Topvar 16,- Budvar 25,- | dedinská malá, ale čistejšia krčma, dosť dymu. Výhoda hlavne
v lete. Terasa do ulice, stoly, slnečníky. V druhej časti budovy reštaurácia. | 800-2200 | Pod. Biskupice. Spoj 30. Zástavka Šikmá, kúsok asi 30 m od zástavky, hostinec hneď pri ceste. |
Občerstvenie Pod Višňou | Martiner 14,- | Ohradené plechovým múrom, ale vcelku dostatočná konkurencia miestnej krčmy. Drevené stoly pod holým nebom (višňou) | 900-2200 | Vrakuňa. Teda stará časť Vrakuni, ešte pred Malým Dunajom (z Ružinova), od zástavky MHD a miestnej krčmy Pod Lipou asi 50m smerom na sever k JRD/čističke/letisku. |
prímestské časti | ||||
Jelenček | Corgoň 16.5,- 10Budvar 18.5,- | Pod Devínom, dobré posedenie, aj teplé jedlá, gastroservis, veľký dvor | 1000-2200 | Na začiatku obce Devín, keď sa ide od Karlovej Vsi, v dedine hneď doľava, pri autobusovej zástavke |
Bufet Kamzík | Corgoň 17,- | Bufet pod Kamzíkom na kolibe. Majú aj teplý čaj a párky a inak štandartný bufetový sortiment. | 1000-1700 | Bufet na Kolibe, hore nad lúkou, blízko ako je lyžiarsky vlek/bobova dráha |
Bufet Na Lúke | Sm. Mních 17,- | Bufet s čapovaným pivom. | Bufet na Kolibe, hore nad lúkou, hneď ako je lyžiarsky vlek/bobova dráha | |
Ivánka pri Dunaji | ||||
U Gazdu |
Amstel
20,- 10Bažant 12,- | vo dvore rodinného domu učupený domček. Vnútri prázdne drevené stoly, ani duše. Vonku dva drevené stoly. Trocha špinavé, neštýlové a gýčovité, ale zbaví. | 1500-2200 | Ivánka pri Dunaji. Od kostola na hlavnej ulici asi 200m smerom na Bernolákovo, vo dvore rodinného domu, hneď vedľa miestnej krčmy. |
Hostinec La Palona | Stein 13.50,- | Obyčajná miestna dedinská krčma so všetkým, čo k tomu patrí. Vzadu, pod strechou je veľký dvor s kopcom stolov. | 800-2200 | Ivánka pri Dunaji. Od kostola na hlavnej ulici asi 200m smerom na Bernolákovo, hneď vedľa krčmy U Gazdu, za hŕbou bicyklov. |
Hostinec Amita | 10Stein 10,- | dedinská krčma, veľký kľudný priestor pred ňou. | Ivánka pri Dunaji. Štefánikova ulica, smerom na letisko, budova Jednoty. | |
Západné Slovensko | ||||
letny
bar
-
Tobogan |
VP
Kozel
17,- a.i. |
SENEC;
Je
tam
prijemna
obsluha,
pivo
vzdy
idealnej
teploty
a
vacsinou
dobry
hudobny
vyber
(aj
ked
nie
life) | 16.00-24.00 | Senec, Je to velmi sympaticky letny bar, nachadza sa v Senci, areal Slnecne jazera - Sever. |
Csarda
Karika | Kruš. 22,- |
Nová
Dedinka;
Tiez
velmi
dobry
podnik.
Je
to
restauracia
s
dobou
ponukou
jedal
a
piva.
Tiez
prijemna
obsluha
a
pivo
vzdy
idealnej
teploty. | 17.00-23.00 | v Novej Dedinke (5km juho-vychodne za obcou Bernolakovo) |
Country
podnik | Krušovice 17,- | SENEC; pre tych co maju radi pivo, utulne posedenie, country nalada, sedenie na terase | Senec, Bratislavska ulica, 30 m za prvou autobusovou zastavkou v Senci | |
HANKA bar |
Cg,
Sm,
To,
ZB od 9.80 do 13.50,- |
NOVÉ
MESTO
/n
VÁHOM;
super
krcma,
male
ceny,
maju
syrove
korbaciky,
skvela
obsluha
-
hlavne
pekna verex dodal informácie (verex@pobox.sk) | 1000-0200 | Nové Mesto nad Váhom, pri mestskom kultúrnom stredisku |
Východné Slovensko | ||||
Victoria | Sm. Mnich 18,- |
PREŠOV;
Je
tam
skvele
nefajciarsky
podnik
v
starom
style,
stolicky
su
povodne,
desiatky
rokov
stare
aj
stoly
takze
je
kazda
je
ina.
Na
niektorych
stoloch
su
aj
sachovnice
vbudovane
do
stola.
Pridte
vsetci
aj
my
tam
sme. duffy dodal informácie (duffy@duffy.sk, www.duffy.sk) | do 2300 | Prešov - centrum, Svätoplukova ulica |
Slovensko (orientačne, pre porovnanie cenovej hladiny) | ||||
Sitno | Mních 18,- | pre turistov občerstvenie, bufet | Vrch Sitno, 1009 m.n.m., na vrchole kopca v drevenej rozhľadni. | |
Veľké Kosihy | 10Ostravar 8,- | dedinská krčma v rodinnom dome | dedina Veľké Kosihy, asi 20 km za Gabčíkovom smerom na Komárno | |
Baďan | Mních 13,- | pekné slušné čisté zariadenie pomaly vo vysokohorskom prostredí s chladným chutnučkým čapovaným Mníchom | dedina Badaň, Stredné Slovesnko, medzi dedinami Jabloňovce a Počúvadlo | |
Rodinný Hostines Rajecká Lesná | 10Martiner 8,80,- rezané 9,50,- | veľmi pekný rodinný podnik, čisté prostredie a hlavne (na bratislavské pomery) lacné ceny. Napr zemiaková placka za 8,- Kelová polievka za 12,- Odporúčam navštíviť. Jediná nevýhoda je možno veľké množstvo múch. | Rajecká Lesná, hore v dedine, šípky po stĺpoch navedú až do hostinca |
![]() Obedňajšia prestávka rektora
|
Pivné linky
|
Profil absolventa

Univerzita pripravuje pivárov vyzbrojených širokým spektrom kvantitatívnych prístupov založených na
informačnej
a vedeckej analýze pre požívanie piva v najrôznejších situáciách, v podmienkach rýchlych pivologických,
ekonomických a sociálnych zmien.
Cieľom je pripraviť absolventov štúdia s dostatočnou úrovňou abstraktnosti poznatkov a schopnosťou prakticky uplatniť systémový prístup k skúmaniu pivovarných i pivokonzumentných procesov. Predmety štúdijných odborov a ich špecializácií predstavujú proporcionálne vyvážený systém teoreticko-metodologicky a aplikačne orientovaných disciplín.
Cieľom je pripraviť absolventov štúdia s dostatočnou úrovňou abstraktnosti poznatkov a schopnosťou prakticky uplatniť systémový prístup k skúmaniu pivovarných i pivokonzumentných procesov. Predmety štúdijných odborov a ich špecializácií predstavujú proporcionálne vyvážený systém teoreticko-metodologicky a aplikačne orientovaných disciplín.
Zo života univerzity
- 20.2.1999 sa uskutočnila pracovná schôdzka rektora univerzity s maskotom piva značky Smädný Mních.
- 02-2-2002 spustili sme prevádzku slovenskej pivnej databázy www.kamnapivo.sk
- 01-6-2005 nový dizajn stránky KamNaPIVO.sk, začlenenie Univerzity do sekcie Zábava
- 02-2-2002 spustili sme prevádzku slovenskej pivnej databázy www.kamnapivo.sk
- 01-6-2005 nový dizajn stránky KamNaPIVO.sk, začlenenie Univerzity do sekcie Zábava

Podpis pána Smädného Mnícha
Kreslené vtipy
![]() | ||
![]() | ||
![]() |
|