Obedovat.sk ZlavaDna.sk Relaxovat.sk Nakupovat.sk UbytovatSa.sk KamNaPIVO.sk

 Pondelok 28/7/14   oslavuje Krištof zajtra pozýva na pivo Marta

6979 podnikov 

Tvoj pivný sprievodca Slovenskom
Login

Obsahová štruktúra piva

http://www.kamnapivo.sk/univerzita/obsah.html

 
Z čoho sa pivo vyrába? Čo obsahuje? Podľa ktorých vlastností posudzujeme kvalitu piva?
Po absolvovaní tejto prednášky budú študenti schopní samostatnej degustácie a odborného zhodnotenia danej vzorky.



Pivo je nízkoalkoholický nápoj pripravený kvasením z vody, sladu a chmeľu. Podľa farby sa rozlišuje svetlé a tmavé, podľa chuti sladké a horké, podľa množstva alkoholu slabé a silné, podľa množstva extraktu ťažké a ľahké, podľa času čapovania čapované a ležiak, podľa obalov sudové a fľaškové, plechovkové a cisternové. Podľa hmotnostných percent pôvodnej mladiny - tzv. stupňovitosti sa u nás vyrába 4%, 7%, 8%, 10% svetlé i tmavé pivo čapované, 11% svetlý ležiak, 12% svetlý aj tmavý ležiak, 13%, 14%, 16% a 20% špeciálne pivo.
Chemické zloženie piva kolíše podľa typu piva, v podstate závisí od skladby sypania sladu, prípade surogátov, stupňovitosti pôvodnej mladiny a stupňa prekvasenia. Na akosť piva vplývajú predovšetkým hlavné produkty kvasenia - etanol a CO2. Zvyšok neskvaseného extraktu má byť primeraný typu piva, príliš veľký zhoršuje akosť nápoja. Pivo obsahuje aj malé množstvo vyšších prchavých alkoholov, aldehydov, organických kyselín, esterov a niektorých ďalších látok. Pri zmyslových skúškach sa posudzuje farba a priezračnosť, pevnosť a stálosť peny, chuť a vôňa.
Už v dávnej minulosti bolo zdravšie piť pivo ako vodu, a to hlavne z dôvodu, že voda v pive je prevarená, a tým aj zdravšia ako voda priamo z vodných zdrojov. Práve vysoký obsah vody v pive (až 93 %) oproti iným alkoholickým nápojom umožňuje pivu na rozdieľ od nich účinne hasiť smäd. Pivá varené týmto spôsobom patria k tzv. isotonickým nápojom. Všetkých 15 pivovarov na Slovensku varí pivo týmto klasickým spôsobom. Pivo je jediným nápojom, ktorý obsahuje horké chmeľové látky. Práve táto príjemná a unikátna horkastá chuť nielenže nabáda k ďalšiemu pitiu, ale zároveň podporuje trávenie a znižuje stres.

Pivo sa konzumuje neúplne prekvasené, úplným prekvasením by sa poškodili jeho chuťové vlastnosti. Je obľúbeným nápojom hlavne pre špecifickú chuť a schopnosť hasiť smäd. Má aj výživnú hodnotu, obsahuje rozpustené a ľahko rezervovateľné extraktívne látky - sacharidy, dusíkaté látky, a alkohol, z minerálnych látok fosforečnany a CO2, ktorý pôsobí v zažívacej sústave na sekréciu žlče a trávenie, dextríny a vyššie molekulárne bielkoviny, ktoré podporujú dokonalejšiu látkovú premenu.
Z vitamínov hlavne vitamíny B-komplexu, ktorých obsah veľmi kolíše a môže kryť 10-35% potreby dospelého človeka.
Pivo je dôležitým zdrojom vitamínov, obsahuje vitamín B, niacin, pan-thothenovú kyselinu, pyridoxin, ryboflavin, kyselinu listovú, thiamin a biotin. Tieto látky sú pre zdravie veľmi prospešné, napr. pre zdravý rast kože, čistú a zdravú pleť a podporujú tiež rast vlasov. Dôležitý je tiež fakt, že pivo neobsahuje tuky a aj napriek tomu je vďaka sacharidom zdrojom energie. Výhodou je tiež ľahká stráviteľnosť. Chmeľové látky v pive však nielenže podporujú trávenie, ale povzbudzujú tiež chuť k jedlu. Od piva, pri striedmom pití, sa netĺstne; tlstne sa od väčšieho príjmu potravín následkom povzbudenia chuti k jedlu. Pivo vďaka obsahu alfakyselín má tiež antibakteriálne vlastnosti. Výskumom sa dokázalo, ze alfakyseliny pôsobia proti vzniku osteoporózy. Pivo obsahuje anthokyanogeny a polyfenoly, ktoré majú priaznivy vplyv na činnosti srdca, tráviaceho traktu, zrážanlivosť krvi. Pitie piva v malých dávkach zlepšuje videnie, a má liez antikarcinogénne účinky. Pivo všeobecné urýchľuje látkovu výmenu v organizme a spôsobuje omladzovanie buniek. Pre prečistenie obličiek a pečene a pre celkové vymytie škodlivých látok z organizmu je vhodné svetlé pivo s väčším obsahom chmeľových látok.
naspet do univerzity
NASPÄT DO UNIVERZITY




Názov predmetu Počet
kreditov
odporúčaný štúdijný plán
(týždenná výmera hodín podľa semestrov)
1. 2. 3. 4.
Úvod do histórie piva 6 4/-      
História piva B 6   4/-    
Obsahová štruktúra 4 2/4      
Surovinové hospodárstvo 4     4/2  
Pivoznalectvo 6   -/8    
Kvalitatívna analýza 6 1/8      
Systém a metódy výrobnej činnosti 6   4/-    
Skladové hospodárstvo 4     2/1  
Pivné externality 4       2/-
Teória pivného poľa   *) 3     4/4  
Pivo vs. žena, analýza  *) 3       2/6
Počet kreditov celkom 52 x x x x

Poznámky:
  1. Voliteľné predmety sú označené znakom *)
  2. Minimálny počet kreditov potrebný na pripustenie k rigoróznej skúške je 80.
  3. Za každých preukázane vypitých 20 l piva sa priznávajú 4 kredity a to nasledovene:
    počet litrov piva sa násobí koeficientom podľa stupňovitosti piva.
    12% - k=1.5
    11% - k=1.0
    10% - k=0.5
  4. 20 semestrohodín konzultácií = 5 konzultácií, 12 semestrohodín = 3 konzultácie
  5. Študenti univerzity povinne získavajú certifikát z Profesionálneho Ochutnávania Piva.




PIVÁRSKA UNIVERZITA BRATISLAVA


Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále