Utorok 24.10.2017   oslavuje Kvetoslava zajtra pozýva na pivo Aurel

6889 podnikov 

Tvoj pivný sprievodca Slovenskom

Skladové hospodárstvo piva

http://www.kamnapivo.sk/univerzita/skladovanie.html

 
Štúdijná špecializácia Skladové hospodárstvo piva poskytuje absolventom metodické poznatky zo širokej škály skladovo-analytických metód, poznatky o možnostiach, podmienkach a vhodnosti ich uplatnenia, ako aj ich najčastejších aplikáciách v skladníckej praxi.



Vacsina piva sa vari k okamzitej konzumacii a nie na skladovanie. Nesmie sa pokazit, avsak od okamziku, kedy opusti pivovar moze lahko podlahnut skaze. Niektore pivovary stahuju svoje pivo po troch mesiacoch z trhu bez ohladu na zarucnu dobu. Iba mala cast piv, vzdy silnych a obvykle so zivymi kvasnicami je vyrobena na skladovanie a vacsinou ide o starsie druhy. Prikladom moze byt vacsina belgickych specialnych piv. Vacsina z nich je najlepsia niekde medzi osemnastym mesiacom a piatym rokom, aj ked niektore mozu dozrievat aj 25 rokov.
Pivo je vyrobok s obmedzenou trvanlivostou a preto sa musi opatrne skladovat. Neznasa nahle zmeny teploty ani priame slnecne svetlo. Lahko prijima cudzie vone a pachy. Ak je dlhsie v styku s kovmi, narusa sa jeho kvalita, preto piva vo flasiach sa skladuju vo vertikalnej polohe, aby neprislo do styku s uzaverom flase. Tak isto sa pivo velmi znehodnocuje stratou oxidu uhliciteho. Preto trebars pivo stocene do vinovych flias treba skladovat na lezato, aby zatka bola vzdy vlhka.
Sudy a flase s pivom sa musia ihned po dodavke ulozit do pivnice. V pivnici pivo ulozime tak, aby rovnake druhy boli ulozene spolu. Sudy ulozime na miesto, kde podla moznosti s nimi uz pred narazanim nebudeme hybat. Sudove pivo sa ma ulozit jeden az dva dni skor, ako ho zacneme capovat. Kvasnicove pivo sa odporuca ulezat 7 - 14 dni pred narazanim. Ak si kvasnicove pivo kupime v obchode, nemalo by sa toto pivo davat do chladnicky, lebo kvasnice prestanu pracovat, ale najlepsie je ich skladovat v studenej komore. Tak isto by sa nemalo hned konzumovat, lebo potrebuje niekolko hodin, ba dokonca aj cely den, aby sa ustalilo. Leziak by sa mal skladovat v chladnicke, idealne je, ak vsak nie je nastavena na prilisny chlad. Pri velmi nizkych teplotach sa moze aj prvotriedne pivo zakalit. Ak ho vyberieme z chladnicky, postupne tento kal z chladu zmizne, ale ziadne pivo neznasa prudke zmeny teploty. Po dlhsom case skladovania dostane aj zasterilizovane pivo chlebovu prichut.
naspet do univerzity
NASPÄT DO UNIVERZITY




Názov predmetu Počet
kreditov
odporúčaný štúdijný plán
(týždenná výmera hodín podľa semestrov)
1. 2. 3. 4.
Úvod do histórie piva 6 4/-      
História piva B 6   4/-    
Obsahová štruktúra 4 2/4      
Surovinové hospodárstvo 4     4/2  
Pivoznalectvo 6   -/8    
Kvalitatívna analýza 6 1/8      
Systém a metódy výrobnej činnosti 6   4/-    
Skladové hospodárstvo 4     2/1  
Pivné externality 4       2/-
Teória pivného poľa   *) 3     4/4  
Pivo vs. žena, analýza  *) 3       2/6
Počet kreditov celkom 52 x x x x

Poznámky:
  1. Voliteľné predmety sú označené znakom *)
  2. Minimálny počet kreditov potrebný na pripustenie k rigoróznej skúške je 80.
  3. Za každých preukázane vypitých 20 l piva sa priznávajú 4 kredity a to nasledovene:
    počet litrov piva sa násobí koeficientom podľa stupňovitosti piva.
    12% - k=1.5
    11% - k=1.0
    10% - k=0.5
  4. 20 semestrohodín konzultácií = 5 konzultácií, 12 semestrohodín = 3 konzultácie
  5. Študenti univerzity povinne získavajú certifikát z Profesionálneho Ochutnávania Piva.




PIVÁRSKA UNIVERZITA BRATISLAVA


Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále